Az ígéretes innovatív ötletek 95%-a nem jut piaci fázisba.

Az innovatív ötletek piacra jutásának időszükséglete 3-10 év.

A hazai szabadalmak száma drasztikusan visszaesett.

Ami könnyen másolható, azt nem célszerű szabadalmaztatni.

Világszabadalom nem létezik!

Nem innováció barát a hazai társadalmi és gazdasági környezet.

„A kisvállalkozónak minden ingyen kell, de ami ingyen van annak nincs értéke”.

Ha van pénz az még egyáltalán nem garantálja a sikert!

A mit és hogyan ezerszer fontosabb, mint a mit miért nem!

Az államnak nem megoldania kell minden problémát, hanem olyan struktúrát kell kialakítania, amely képes azok megoldására!

Az innovációs ügynökségi szolgáltatások nélkül elképzelhetetlen a hazai innováció dinamikus fejlődése!

INNOVÁCIÓ = CSAPATMUNKA

Hogyan lehetünk Európa egyik leginnovatívabb nemzete?

Szerző

Gépészmérnök vagyok, voltam kutató, fejlesztő, tudományos munkatárs, kutatóintézet igazgatója, sikeres és tönkrement vállalkozó, innovációs központ stratégiai igazgatója, befektetési társaság tanácsadója, majd igazgatója. Jelenleg a CHIC Közép-magyarországi Innovációs Központ Nonprofit Kft ügyvezetője vagyok. Voltak saját termékötleteim, részese lehettem másokkal közösen kidolgozott szabadalmaknak, munkatársaimmal készítettünk és értékesítettünk know-how-kat, licenceket.

Az egyetem elvégzése után folyamatosan műszaki fejlesztéssel és innovációval foglalkoztam. Az első években különböző gépipari technológiai kutatásokban és fejlesztésekben vettem részt, majd különböző képlékenyalakítási technológiákat, szerszámokat és célgépeket terveztem. Munkatársaimmal több tucat speciális célgépet, szerszámot, készüléket, illetve szabadalmi ötleten alapuló terméket fejlesztettünk ki. A 90-s években több nemzetközi, elsősorban Phare támogatású projektet vezettem, ahol a KKV-k tevékenységének fejlesztése és az autóipari beszállítások növelése volt a cél. Több know-how elkészítését és nemzetközi értékesítését irányítottam. Számos publikációm jelent meg (cikkek, előadások, egyetemi jegyzet, szabadalom stb.).

Vállalkozóként célgépek és speciális szerszámok tervezését és gyártását irányítottam. Tapasztalataim felhasználásával több tanulmányt, felmérést stb. készítettem a különböző minisztériumok számára és számos különböző bizottság munkáját segíthettem. 2004 és 2010 között különböző beosztásokban részt vettem a Budaörsi Ipari és Technológiai Parkban magántőkéből megvalósított és működtetett, az ISC cégcsoporthoz tartozó Regionális KKV Versenyképességi Központ fejlesztésében, aminek keretében számos innovatív ötlet és kutatási eredmény piaci bevezetését segítettem. A Magyar Innovációs Szövetség egyik alapítója és több mint tíz évig elnökségi tagja voltam.

2010 óta nyugdíjas innovációs szakértőként dolgoztam és tapasztalataimmal segítettem az induló, illetve a fejlődő innovatív vállalkozásokat. 2014-től 2017-ig a Kareous Zrt Befektetési Bizottságának tanácsadója voltam, 2015-től lettem a CHIC a Közép-magyarországi Innovációs Központ Nonprofit Kft tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

A szerző kétperces könyvbemutatója megtekinthető: